Ugrás a tartalomhoz
2014 feb. 24.

Beköszöntő

 „…….úgy húz a messzeség, de folyton kémleli a szív a sors ítéletét:
nyomot keresve visszajár, ahonnét származott” Fodor András (1929-1997)

Több éves  adósságot törlesztünk, amikor  megjelentetjük  a Somogyiak Baráti Köre honlapját, amely lehetőséget ad céljaink, értékeink bemutatására. Tisztelet és köszönet az alapítóknak, akik 34 évvel ezelőtt létrehozták ezt a kis somogyi közösséget a főváros „kőrengetegében”, azzal a céllal, hogy egybetartsa azokat, akik Somogyban születtek, de életük  másfelé sodorta őket.

A szülőföld  semmi mással nem helyettesíthető bensőséges kapcsolatot jelent mindannyiunknak, szól az életet adó, fölnevelő édesanyáról, a világot felfedező gyermekkorról, a tudást indító iskoláról  és a feledhetetlen, gyönyörű tájról. Takáts Gyula számára a zsenge völgyeket, a fürge kis patakokat, Somlyó Györgynek a Balatonhoz vezető platánsort, Fodor Andrásnak a mérei dombokat, Veress Miklósnak a barcsi Almási utcai szülőház két diófáját, Oláh Jánosnak a fű zenéjét, Dr. prof. Kovács Ferencnek a somogyszentpáli náddal és rozsszalmával fedett házsorokat jelenti a szülőföld.  Varga Imre vallja, vállalni kell a szülőföldet, és megtenni érte, ami megtehető, visszaadni, amit eddig kaptunk. A három évtized eredménye igazolta az alapítók szándékát. Sajnos, az alapítók közül már többen nem lehetnek közöttünk, emléküket megőrizzük.

 A Baráti Kör éltető ereje  a közel háromszáz tag, köztük nemcsak a Somogyból elszármazottak, hanem  azok is, akik  rajtunk keresztül  szerették meg ezt a Balatontól a Dráváig elterülő Somogyországot.

Mai jelmondatunk „Útban a negyedik évtized felé”, ennek programjaihoz somogyi barátsággal hívjuk és várjuk azokat, akiknek még ma is életük meghatározója a szülőföld, és akik kapcsolódni szeretnének közösségünkhöz.

Simon László elnök

www.somogyiakbaratikore.blog.hu

süti beállítások módosítása